Pa kako funkcionira kineski biološki sat?
Krenimo od pluća. Naša su pluća najaktivnija između 3 i 5h ujutro. Otpuštaju nakupljene otpadne tvari i plinove. Ako u ovo vrijeme kašljete, to je zato jer se pluća trude osloboditi nakupljene sluzi. Možda je potrebno promijeniti nešto u vašoj prehrani što vam stvara višak sluzi u plućima? Ukoliko se u ovo vrijeme neplanirano budite ili osjećate loše, moguće je da ste nagomilali i potisnuli tugu. 12 sati kasnije, pluća su u periodu najniže energije, odnosno odmora.
Debelo crijevo je najaktivnije od 5-7h. U ovo vrijeme ono izbacuje nakupljene viškove i toksine, kako u fizičkom, tako i u emocionalnom/mentalnom smislu. Predstavlja sposobnost otpuštanja, te time stvara prostor za svjež, novi početak svakog dana. Učinit ćete si uslugu ako u ovo doba pijete puno vode. Na taj način omogućit ćete normalno i redovito pražnjenje crijeva, spriječit ćete dobivanje na težini, starenje kože i poboljšati ćete svoje opće zdravstveno stanje. Ovo je dobar dio dana da otpustite krivnju.
Želudac je u punoj snazi od 7-9h. Zato je izuzetno važan obilan i zdrav doručak. Na taj način osigurati ćete si dobru energiju kroz dan i pomoći tankom crijevu da kasnije apsorbira i asimilira hranu i hranjive tvari. Dobar period u danu za prihvaćanje – kako hrane, tako i raznih životnih situacija.
Slezena je najaktivnija u periodu od 9-11h. Prema tradicionalnoj kineskoj medicini, slezena je najvažniji probavni organ. Ona čuva krv i brine o imunom sustavu. Problemi u ovom dijelu dana ukazuju na disbalans u radu slezene. Sada je dobar trenutak u danu da poradite na svom samopouzdanju.
U periodu između 11 i 13h najjača je energija srca. Ono sada pumpa hranjive tvari kroz sustav pa je dobro u ovom periodu odmarati. Izbjegavajte vruću hranu i napitke, kao i bilo kakve aktivnosti koje podižu krvni tlak, jer srce naprosto ne voli toplinu. Istraživanja pokazuju da se oko 70% srčanih udara desi baš između 11 i 13h. Radost, smijeh i entuzijazam jačaju srce.
Energija tankog crijeva najaktivnija je između 13 i 15 sati. Funkcija mu je preuzimanje djelomično razgrađene hrane iz želuca te pretvaranje iste u korisne sastojke za ostale organe. Ukoliko tijekom jutra niste unijeli dovoljno tekućine, to biste mogli sada primijetiti kao osjećaj dehidracije. U ovom periodu moguće je da se osjetite nesigurno ili napušteno što govori o disbalansu energije tankog crijeva.
O preostalih šest meridijana/organa čitajte uskoro  🙂