Nesanica? 
Prebrojali ste već nekoliko stada ovaca ali i dalje ste budni? Onesvijestili ste se čim ste navečer legli, no ubrzo ste se probudili i san vam više ne dolazi? I tako iz noći u noć. 
Možda već i mjesecima. Postajete umorni, popušta vam pažnja, slabi vam memorija, postajete usporeni.
Nesanica je jedan od simptoma da je energija vode u vašem tijelu u disbalansu. 
Što to znači?
Prema tradicionalnoj kineskoj medicini čovjek se sastoji od elemenata – zemlje, vode, vatre, drva i metala. Svakom elementu pripadaju određeni organi u tijelu i meridijani. Svaki je element zadužen za određeno područje zdravlja čovjeka.
Dobra energija vode je energija koja nas tjera naprijed u životu. To je energija koja nam daje hrabrost, snagu i strast bez obzira što se oko nas dešava.
Kroz nesanicu energija vode se iscrpljuje. S obzirom da su svi elementi povezani i podržavaju se međusobno, hrane jedni druge – voda hrani drvo koje hrani vatru koja hrani zemlju.. – s vremenom će čitav sustav oslabjeti. Dolazi do kroničnog umora i iscrpljenosti, pada imuniteta, nedostatka volje, depresije..
Shiatsu rad uklanja osnovne uzroke problema. Dakle, „podiže“ glavni uzrok nesanice (duboko negdje potisnut strah ili krivica koje ste sami sebi nametnuli), te ga radom na tijelu otpušta, vraća ravnotežu i puni sustav energijom.
I vi opet mirno i duboko spavate i budite se odmorni i spremni na nove životne akcije.