U zadnje vrijeme u svom radu susrećem se sa ljudima, nerijetko mlađim, koji se žale da sve češće osjećaju ljutnju. Ima tu blagih iritacija koje povremeno iskoče na površinu, preko ljutnja koje se javljaju na dnevnoj bazi uzrokovane raznim ‘nepravdama’ na poslu ili u odnosima sa drugim ljudima, pa sve do pravih nakupljenih bjesova koji prijete da eskaliraju svakim narednim pojavljivanjem.

Ljutnja je normalna, uglavnom zdrava ljudska emocija koja, ako se pravilno izrazi, može biti vrlo konstruktivna i pokretačka. No, ako se ne izrazi na ispravan način, ako se ‘guta’ i gomila u nama, može postati vrlo destruktivna, čak i opasna energija koja nam može umanjiti kvalitetu života. Ljutnja postaje problem kada se događa često, jakog je intenziteta, traje dugo te se pretvara u agresiju i nasilje.

Prema tradicionalnoj kineskoj medicini, ljutnja najviše pogađa našu jetru, te se u njoj nastanjuje i gomila ako se pravilno ne izrazi. Prema teoriji pet elemenata, Jetra pripada, zajedno sa svojim ‘partnerom’ žučnim mjehurom, energiji Drva. Energija Drva najaktivnija je u proljeće. Simbolizira buđenje, rađanje, razvoj, rast prema gore, zeleno. Energija je to našeg osobnog rasta i razvoja, naše vizije uslijed koje jasno vidimo svoje ciljeve i načine kako do njih doći. Ne čudi stoga da se upravo u proljeće događa porast ljutnje, stresa, frustracije.

Upravo zato je proljeće pravo vrijeme za osvještavanje i suočavanje sa problemom ljutnje. Kroz shiatsu rad na tijelu mogu se dodatno pokrenuti i motivirati energije koje su ‘zaspale’ i postale nepokretne te se nagomilale u tijelu i organima. Shiatsu tretmani mogu vam pomoći da se probudite i procvjetate, oslobodite ljutnje i krenete dalje bez utega koje ova emocija može ostaviti.
Dobro došli 🙂